Bietenterrine

In het blad Foodies kwam ik het recept tegen voor een bietenterrine.

De combinatie van bieten met geitenkaas is voor mij de ideale smaakcombinatie.

Ik dacht gelijk aan een lekker voorgerecht met de kerst of gewoon voor op een stukje hard brood.

 

Let er wel op dat je dit gerecht een dag van de voren maakt.

 

Wat heb je nodig;

9 grote rode bieten

400 gram zachte geitenkaas (ik heb geitenkaas met honing gebruikt)

200 gram roomkaas

bosje bieslook

1 eetlepel honing

zou en peper

paar takjes tijm

 

1 cakeblik

vershoudfolie

stukje karton

 

  1. Kook de bieten met schil in water tot dat ze gaar zijn . Je kan de bieten ook zoals ik dat gedaan hebt bereiden in de stoomoven of met schil en al in de oven doen op 200 graden.
  2. Hak de bieslook fijn en meng dit samen met de roomkaas, geitenkaas, honing, peper en zout
  3. Pel de rode bieten en laat ze afkoelen.
  4. Met een mandoline of een dunschiller maak je zoveel mogelijk dunnen plakjes van de bieten.
  5. Vet cakeblik in met olie en bekleed deze met huishoudfolie. Zorg ervoor dat je aan beide kanten een flink stuk folie overhebt aan de randen zodat je daarmee de terrine aan de bovenkant kan bedekken.
  6. Verdeel plakjes biet op de bodem, zorg ervoor dat de plakjes elkaar een beetje overlappen.
  7. Verdeel met een lepel een klein beetje van de geitenkaas mengsel over het laagje biet.
  8. Vul de vorm verder op met laagjes biet en geitenkaas mengsel en eindig met een laag bieten.
  9. Dek de terrine af met de folie en stukje op maat geknipte karton. Plaats de terrine in de koelkast met bv een zwaar kopje of blik bovenop en zet het een nacht in de koelkast.
  10. Rooster de walnoten
  11. Verwijder voorzichtig het bakblik en de folie van de terrine en plaats het op een mooi bord.
  12. Verdeel de walnoten en takjes tijm bovenop.

Je zou eventueel ook wat walnoot stukjes door het geitenkaas mengsel kunnen mengen.

 

Snijd de terrine met een scherp mes en serveer het als voorgerecht met een kleine salade.

 

DSC_1080

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *