Gevulde Speculaas

Als de gevulde speculaas weer in de winkels ligt kan ik mijzelf heel moeilijk beheersen om het niet in mijn mandje te gooien en thuis bij de thee niet 1 maar 2 stukjes te eten.

Nu koop ik het niet meer maar maak ik het zelf en dat is niet te vergelijken met de speculaas uit de winkel. Het is en blijft natuurlijk niet een gezonde lekkernij maar dat moet ook af en toe kunnen.

Ik heb de amandelspijs met amandelmeel en honing gemaakt. Door dit een weekje in de koelkast te laten rusten wordt de spijs nog intenser van smaak.

 

Wat heb je nodig voor amandelspijs;

Amandelspijs;

200 gram amandelmeel

200 gram honing

Meng de amandelmeel en honing goed door elkaar en rol het in plastic folie. Het beste is dit om het een week te laten rusten in de koelkast duurt dit je te lang en wil je gelijk vandaag aan de slag laat het dan minimaal 2 uurtjes in de koelkast liggen.

Voor de gevulde speculaas heb je 100 gram nodig maar zo heb je nog wat over voor de volgende keer. Je kunt de amandelspijs goed bedekt wel 2 tot 3 weken bewaren.

 

Wat heb je nodig voor speculaas;

200 gram bloem

2 theelepels bakpoeder

80 gram palmsuiker

snufje zout

2 eetlepels speculaaskruiden

halve eetlepel kaneel

140 gram roomboter in blokjes

1 eetlepel melk

 

1) Meng alle ingredienten goed door elkaar met je handen tot een mooi deeg.

2) Laat het deeg minimaal 1 uur rusten in de koelkast.

3) Verwarm de oven voor op 150 graden

4) Bestuif het werkblad met bloem en rol twee mooie plakken uit van het deeg.

5) Kijk wat voor vorm je wilt gebruiken en snijd twee keer de vorm uit.

6) Vet je bakvorm in met boter en leg een plak deeg in de vorm.

7) Bedek de onderste laag met de amandelspijs maar laat 1 cm van de zijkanten vrij.

8) Leg het andere deegplak over de vulling heen en druk de zijkanten beetje aan.

9) Klop de eidooier stuk en bestrijk de bovenkant met eigeel.

8) Verdeel de amandelsnippers over het deeg.

9) Nu kan de gevulde speculaas in de oven voor ongeveer 30 minuten maar houd het taartje goed in de gaten.

 

Laat 15 minuten rusten alvorens aan te snijden.

Ook lekker om mee te nemen als je op de thee gaat  bij iemand.

DSC_0080

Om te smullen toch zo’n heerlijk taartje!

DSC_0070

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *